Semnificatia Muntelui Horeb

„Moise pastea turma socrului sau Ietro, preotul Madianului. Odata a manat turma pana dincolo de pustie, si a ajuns la muntele lui Dumnezeu, la Horeb.

Ingerul Domnului I S-a aratat intr-o flacara de foc, care iesea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat: si iata ca rugul era tot un foc, si rugul nu se mistuia de loc“ (Ex. 3:1-2).

Semnificatia spirituala a Muntelui Horeb este multipla:

  1. Este Locul Slujirii: aici a ajuns pentru prima data, Moise, omul pastrat si izbavit miraculos din Egipt si care, dupa ce slujeste timp de patruzeci de ani socrului sau Ietro, vede aceasta descoperire minunata a Prezentei lui Dumnezeu in Rugul Aprins (vs.1-2).

  2. Este Locul Revelatiei: „Ingerul Domnului I S-a aratat intr-o flacara de foc, care iesea din mijlocul unui rug“ (v.2); YHWH – „Eu sunt Cel ce Sunt“ (v.14).

  3. Este Locul Chemarii lui Moise: “Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada; si Dumnezeu l-a chemat din mijlocul rugului, si a zis: ‚Moise! Moise!‘ El a raspuns: ‚Iata-ma!‘“ (v.4).

  4. Este Locul Sfintirii: „Dumnezeu a zis: ‚Nu te apropia de locul acesta; scoate-ti incaltamintele din picioare, caci locul pe care calci este un pamant sfant“ (v.5).

  5. Este Locul Raspunsului la Rugaciune: „Domnul a zis: ‚Am vazut asuprirea poporului Meu, care este in Egipt, si am auzit strigatele pe care le scoate din pricina asupritorilor lui; caci ii cunosc durerile‘“ (v.7).

  6. Este Locul Sperantei: “M-am coborat ca sa-l izbavesc din mana Egiptenilor, si sa-I scot din tara aceasta si sa-I duc intr-o tara buna si intinsa, intr-o tara unde curge lapte si miere…“ (v.8).

  7. Este Locul Trimiterii lui Moise („Acum, vino, Eu te voi trimite la Faraon si vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel“ (v.10).

Insumand, Muntele Horeb este:

Locul Legii si al Legamantului: Ex. 19-31.

iar Implinirea Finala a Legamantului lui Dumnezeu cu poporul Sau, este HRISTOS:

„Iata, Eu voi sta inaintea ta pe Stanca Horebului; tu vei lovi stanca, si va tasni apa din ea, si poporul va bea“. Moise a facut asa, in fata batranilor lui Israel“ (Ex. 17:7)

„ Fratilor, nu vreau sa nu stiti ca parintii nostri toti au fost sub nor, toti au trecut prin mare, toti au fost botezati in nor si in mare, pentru Moise; toti au mancat aceeasi mancare duhovniceasca, si toti au baut aceeasi bautura duhovniceasca, pentru ca beau dintr-o stanca care venea dupa ei; si stanca era HRISTOS “ (1 Cor. 10:1-4).